Dentists Group Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri

  • 68
  • 0

Bebeklik çağından itibaren çocukların ağız diş sağlığı ve çene, yüz bölgesi gelişimini takip ve tedavi eden proflaktik önlemler alan diş hekimliği dalıdır.

Koruyucu uygulamalar ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Diş çürüğünü önlemeye yönelik koruyucu uygulamalar:
• Yüzeyel flor uygulaması
• Fissür örtücü işlemleri
• Aile ve çocuk ağız diş sağlığı ve beslenme konusunda eğitim Koruyucu uygulamalar arasında yer almaktadır.

Yer tutucu uygulaması: Süt dişinin zamanından önce kaybedilmesiyle daimi diş sürene kadar sabit veya hareketli yer tutucu olarak boşluğun tutulması işlemidir.

Süt dişi çekimi uygulaması: İltihabın dişin köklerine ve çene kemiğine çok fazla yayılmasıyla uygulanacak tedavi yöntemidir.

Amputasyon: Derin çürüğe sahip sinire yakın süt dişlerinde uygulanan tedavi yöntemidir.

Kanal Tedavisi: Dişi besleyen sinir dokularının geri dönüşümsüz olarak iltihaplanması ile dişin içindeki pulpa dokusunun temizlenmesiyle yapılan tedavidir.

Diş Travmaları: Çocuklarda diş çürüğünden sonra en sık karşılaşılan durumdur. Düşme, trafik kazası, spor yaralanması nedeniyle meydana gelen travmatik diş kırıklarında hiç zaman kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır. Kırık parça yerine yerleştirilmeli veya diş tamamen çıktıysa süt içinde muhafaza edilerek hekime getirilmelidir.

Ağız Alışkanlıklarının Tedavisi: Parmak emme, tırnak yeme, diş gıcırdatma gibi alışkanlığı bulunan hastaların çeşitli apareylerle tedavisi yapılmalıdır. Bu alışkanlıkların ortadan kaldırılmaması ileride diş ve çenelerde deformeler meydana getirebilir.

Biberon Çürüğü: 6 yaşından küçük çocuklarda çürük başlangıcı ile görülen lekeler ve çürük sebebiyle kaybedilmiş birden fazla diş bulunmasına erken çocukluk çağı çürüğü denir. Süt dişlerinin uzun süreli şekerli gıdalarla teması sonucu ağız hijyeninin de yetersizliğine bağlı olarak oluşmaktadır. İlk dişler sürdükten sonra dişlerin ıslak temiz bir tülbentle veya gazlı bir bezle temizlenmesi gerekmektedir. 3 yaşından sonra ebeveyn yardımı ile çocuklar florürlü diş macunu ile günde 2 kez 2 dakika süresince yaptırılmalıdır.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »